Dans popular din zona Bistriței
IMG_7611
IMG_7892--de-redus
IMG_7855
IMG_8034
IMG_8637
PlayPause
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow

        Principalul eveniment al proiectului a fost tabăra ,,ALT+TAB+JOC. o ALTfel de TABără de JOC” desfășurată în Parcul Etnografic Național ,,Romulus Vuia” din Cluj-Napoca între 17 și 23 iulie 2017.

      Participanții la tabără au putut descoperii argumente pentru valoarea culturală, educativă, artistică și identitară ale unor aspecte ale culturii țărănești românești. Alături de echipa Etnocor, constituită din etnologi, profesori de dans și învățători, au ghidat tot acest demers lectori pentru care dansurile sau muzicile predate sunt parte din cultura lor tradițională.

       Am creat o alternativă la cadrele și modalitățile în care și prin care se transmit faptele care aparțin culturii românești a dansului tradițional. Am pornit de la necesitatea regăsirii unui chip ,,genuin” al dansurilor / muzicilor tradiționale ca o contrapondere la procesul ,,diluării stilistice” care se întâlnește, din ce în ce mai pregnant, în covârșitoarea majoritate a grupurilor care practică dansurile de tip etnografic.

      Am dezvoltat un program dedicat elevilor în care aceștia au putut să descopere în mod interactiv semnificații edificatoare ale unor aspecte ale culturii tradiționale românești precum: calendarul popular, satul ca topos cultural și etnografic, ființe mitologice, povești folclorice românești, dansuri, muzici și instrumente țărănești, țesutul și cusutul pânzei etc, încercând astfel să suplinim lipsa unei educații etnologice în cadrul școlii.

      Prima ediție ,,ALT+TAB+JOC.o ALTfel de TABără de JOC” a fost co-finanțată de către Administrația Fondului Cultural Național (A.F.C.N.) și sponsorizată de UNIQA Raiffeisen Software Services. În realizarea acestei ediții ETNOCOR a avut parteneri: Muzeul Etnografic al Transilvaniei, Asociația ORMA Sodalitas Anthropologica și Asociația ZESTREA. Parteneri media au fost: TVR Cluj, TRINITAS TV, Radio Renașterea, Radio TRINITAS, CLUJ.COM, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Cluj. Tuturor le mulțumim.

Zile

Participanți

Lectori

Cursuri

Dansuri tradiționale

Melodii de joc

Zone etnografice

Activitatea mea preferată a fost țesutul la război dar mi-au plăcut și cusutul, dansul, făcutul brățărilor și cântatul. Mi-a plăcut totul !
Alexandra M. - participant, 12 ani

Vă felicit pentru inițiativă și pentru tematica aleasă pentru această tabără, pentru implicare și efort. Copiii s-au simțit minunat.
Socaciu I. - părinte

PARTENERI MEDIA<!-- [et_pb_line_break_holder] -->
sigla-vectoriala--tvr-cluj
Logo-Trinitas-TV-vertical
4-radio-trinitas
cluj.com_ghid-local
Logo-RR-h150
EVENIMENT SPRIJINIT DE:<!-- [et_pb_line_break_holder] -->
logoul partenerului UBB in proiectul ALT TAB JOC 2017
sigla partenerului USAMV in proiectul ALT TAB JOC, 2017
logo Centrul judetea pentru conservarea si promovarea culturii traditionale Cluj
logo Asociatia ZESTREA din Cluj-Napoca
logo ORMA SODALITAS ANTHROPOLOGICA
LOGO-UBB-REDUS
usamv_color
sigla-met
logo CJCPCT CLUJ
Logo ZESTREA
Logo-ORMA--h100-x-w179